DIY Nördmassage

Vad är nördmassage nu då? Och hur gör jag det hemma själv?

Du som läser här har troligen kommit hit via en DIY nördmassagepåse. Vill du tipsa någon annan om denna påse (och inte bara länka sidan direkt 😉 ) så finns de att köpa av mig här.

På den här sidan finns allmänna massagetips, och instruktioner för hur ett antal karaktärer från nörd- och populärkultur skulle kunna tänkas massera. Lycka till, ha kul och njut av beröringen <3

Massagestilar

Allmänna tips

Massage

När du masserar kan du tex använda fingrar, händer och underarmar. Tänk på att inte belasta enskilda fingrar för mycket utan använda hela händer och specifikt handlovarna.

En bra grund för massage är att börja med strykningar på den del av kroppen du ska massera. Det här gör du för att visa för den du masserar var du kommer vara någonstans på hens kropp, och för att sprida ut eventuellt massage olja. Gör det i ett lugnt tempo och ganska mjukt, utan att det blir så löst så att det blir kittligt. Det här kallas på massagespråk för effleurage.

Sedan övergår du till mer knådande rörelser, som ökar blodflödet i huden och musklerna. Använda långa och lagom hårda tag, utan att det uppstår friktion på huden. Här kan du hålla på en längre stund om du vill. Det här kallas petrissage.

Om den du masserar vill det så kan du ta i lite hårdare och djupare, klämma åt om axelmuskler, eller köra in knogar eller armbågar i musklerna (armbågen passar bäst för musklerna i tex rumpan). Det här kan släppa spänningar i musklerna och frigöra endorfiner. På massagespråk – friktioner. Kanske hittar du ställen som känns lite knöliga, triggerpunkter, lirka lite med dem om du vill och det känns skönt för mottagaren men ta det lugnt, gör inte för hårt eller för länge.

Andning

För ökad avslappning under en masssage kan andningen vara en bra sak att tänka på. Både för din egen del och för den du masserar.
Andningen får gärna gå ”ända ner i magen”, dvs man andas in så att diafragman puttar alla organ neråt och gör maximal plats för lungorna.
Låt utandningen vara lite längre än inandningen. Kanske tar du en lite paus efter antingen inandningen (det som kallas 4-7-8-andning) eller efter utandningen.

Att massera i takt med en ganska långsam andning, där andningen kanske också hörs, brukar vara väldigt avslappnande både för givare och mottagare.

Påminn eventuellt den du masserar om att andas, observera hens andning så att hen åtminstone inte håller andan.

Tvinga inte dig själv att andas på ett särskilt sätt, utan experimentera med andningen och se när du hittar ett sätt som passar dig.

Oljor

Det finns många olika massageoljor, med olika dofter och egenskaper för massage och hud. Oljan i påsen är en ren solrosolja utan doft. Den är väldigt snäll mot huden (hallå babyolja!), och härlig för en lite halare massage.

Andra tips på olja är mandelolja från apoteket eller neutral kokosolja från mataffären, smidigt att lägga upp lagom mycket i en liten skål, går också att smälta i mikron.